Det finns flera anledningar till varför vi valde att starta upp en blogg om hundar och att vi valde Bichon Havanais är kanske inte så konstigt. Hunden har länge varit ett av de största intressena och redan sedan barnsben har vi varit lyckligt lottade att få ha hundar i omgivningen.

Den här bloggen riktar sig till dig som delar samma stora intresse för hundar som oss och som förhoppningsvis även tycker att Bichon Havanais är den absolut bästa hundrasen. De är godtrogna som få, kärleksfulla mot allt och alla, samtidigt som de är mycket lojala och intelligenta. Det finns inte en enda stund på dagen som du kommer att känna dig ensam om du har en Havanais omkring dig. Det här är nämligen en hundras som är otroligt sällskapssjuk och som vill vara med dig under dygnets alla timmar. Väljer du att skaffa en Havanais måste du alltså vara beredd på att ha sällskap i soffan såväl som i sovrummet, köket eller kanske till och med badrummet.

En blogg för Havanais-älskaren

När du ska köpa en Bichon Havanais är det mycket som du måste ha i åtanke. En av de viktigaste aspekterna i ditt hundköp är att du väljer en kennel som är seriös och professionell. Tyvärr finns det väldigt många bedragare därute som säljer smuggelhundar av just denna ras. Vi ber dig att inte falla för detta och inte stödja en så hemsk verksamhet. På den här bloggen kommer du att få läsa om ett flertal saker som är viktiga att ha i åtanke när du ska köpa dig en Bichon Havanais. Utöver att du ska välja en seriös uppfödare så finns det många andra saker som är viktiga att tänka på. Då menar vi de specifika egenskaper som hundrasen har, t.ex. vilken typ av pälsvård som de kräver eller hur mycket/lite motion som hunden behöver för att må bra.

Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av Bichon Havanais och allt vad det innebär. Den här bloggen är därför riktad till den som vill veta mer om hundrasen, men som även är intresserad av hundar överlag. Vi kommer till exempel att prata lite om de olika hundsporter som finns runt om i världen och som du med fördel kan delta i tillsammans med din Havanais. Visst är det några hundsporter där din lilla lurviga vän inte kommer att kunna hålla jämna steg, t.ex. i en hundkapplöpning, men är du intresserad av tävlingar finns det många andra alternativ för dig. Varför inte satsa på en hundutställning eller tävla i lydnad? Bichon Havanais är mycket intelligenta och kan med fördel göra väldigt bra ifrån sig.

Historia om Bichon Havanais

Något som vi inte pratar speciellt mycket om i bloggen, men som helt klart är värt att ta upp, är historian bakom denna underbara hundras. Att veta var en viss typ av hundras kommer ifrån och var den har sitt ursprung är bra av många olika anledningar. När du vill köpa dig en hund är dess ursprung såväl som de tidigare användningsområdena av stor vikt. Det kommer till exempelvis att lära dig om vissa av de beteenden eller egenskaper som hundrasen har.

Bichon Havanais är en hundras som lever länge och som ursprungligen kommer från området kring Medelhavet. Vart exakt vet man inte, men när rasen upptäcktes så togs den med av sjömän och fördes över till Kuba. Hundrasen skulle snabbt komma att dö ut i sitt ursprungsområde, men på Kuba så fortsatte den att utvecklas i en rasande fart. Det här är inte en hund som har använts till varken jakt eller vakt och därför har den inga sådana instinkter. Det den däremot har är en mycket härlig personlighet som gör den utmärkt som sällskapshund.

På Kuba fick hundrasen en otroligt stor popularitet och detta främst hos aristokratin. De kubanska sockerbaronerna ansåg att det var mycket prestigefyllt att ha en Bichon Havanais, men det var inte bara för hundens utseendes skull. Det här var ingen hund som bara var en ”dekoration” eller bara användes som sällskap. Man använde den mycket till att driva nötkreatur såväl som hönor. Något direkt vaktinstinkt finns inte, men herdeinstinkten är kvar än idag.

Det skulle dock kräva många år innan hundrasen nådde Sverige. Hit kom den först år 1988. Populariteten ökade något enormt och idag är de en av landets mest populära raser.

För hundarnas skull

När vi valde att starta den här bloggen så låg det inte så mycket mer tanke bakom den än att vi ville skapa en blogg som riktar sig till alla som älskar hundar. Idag har bloggen kommit att bli en plats där det inte bara handlar om att informera dig som läsare om roliga saker du kan göra med din hund, utan bloggen har allt mer börjat ändra målgrupp. Nu är det för hundarna vi skriver. Det kan låta konstigt, men genom att informera våra läsare om vilka egenskaper såväl som vilken omvårdnad en hund behöver kan vi känna oss tryggare med att hundar får ett bra liv.

I den här bloggen kommer vi att prata lite närmare om hur bra Bichon Havanais är som första hund. Det är dock viktigt att vara införstådd med att rasen är mycket krävande när det kommer till sällskap om den kan bli direkt dålig om den inte får den uppmärksamhet och kärlek som den behöver. Om du har så mycket information om Bichon Havanais som möjligt är det således enklare för dig att avgöra om det här är en hundras som kommer att passa in i ditt liv eller inte.

Vi vill med detta hälsa dig välkommen till vår blogg och hoppas att du ska finna den givande såväl som underhållande och informativ. Vi kanske bloggar för hundarnas välmåendes skull, men vi riktar oss naturligtvis i första hand till våra läsare. Sammanfattningsvis är det här en blogg där du kommer att få läsa underhållande och spännande fakta om Bichon Havanais, lära dig mer om olika hundsporter och veta mer om hundar och att vara hundägare överlag.

Trevlig läsning!