Bichon havanais – Fakta och vård

Är du intresserad av att lära dig mer om den härliga och kärleksfulla hundrasen Bichon Havanais? Då har du kommit till rätt ställe. Bichon Havanais är en hundras som länge har varit mycket populär och uppskattad av människor över hela världen. Man kan utan tvekan säga att det här är rasen som du ska välja om du är på jakt efter villkorslös kärlek. Deras personlighet kallas inte för ”kardborre” för ingenting. De följer dig mer än gärna i fotspåren vart du än går och är väldigt vänliga även mot främlingar.

Även om de älskar främlingar så är det dock den egna familjen som alltid kommer att få den största överösningen av kärlek. Det gör i sin tur att Bichon Havanais är en mycket populär familje- och sällskapshund, även i familjer med mindre barn eller andra djur. Då de inte kräver så mycket motion är hundarna också ett utmärkt alternativ för den som ska skaffa hund för första gången, å andra sidan avskyr de att lämnas ensamma.

Egenskaper och utseende

Alla hundar har sina egna personligheter, men de finns ändå några egenskaper som genomsyrar nästan alla Bichon Havanais. Till att börja med är de väldigt intelligenta och lojala mot sin familj, men de sägs också att den här hundrasen är ett utmärkt val om du är allergisk. Bichon Havanais släpper ifrån sig betydligt mindre mjäll än många andra raser och är det mjället som du är allergisk emot så kan alltså en Bichon Havanais vara ett bra alternativ. Dock är det viktigt att vara medveten om att det inte finns någon hundras som är helt ”allergi-vänlig”.

Bichon Havanais är en liten hund som når en mankhöjd på mellan 21-29 cm. De väger ungefär 4.5-7 kg och har färgerna svart, havana brun, vit, fawn och mahogany. Livslängden för denna lilla hundras är dock lång och de kan med fördel bli 12-15 år gamla utan problem.

Päls och pälsvård

Bichon Havanais har en tjock och härlig päls som är både mjuk, len och värmande. Till skillnad från många andra hundraser så fäller den väldigt lite, något som uppskattas hos många hundägare. Över ögonen kan hundens päls växa väldigt mycket, vilket kan orsaka irritation hos hunden. Därför är det många som väljer att se till så att pälsen hålls kort. På så sätt är det även lättare att vårda hunden. Den tjocka och långa pälsen kräver annars mycket underhåll och borstning på en daglig basis.